Принадлежи към семейство Кръстоцветни, които са известни с множеството си ползи за здравето и организма. Дайкон има бял цвят на коренището, леко издължен, както и бързорастящи листа. Както коренът, така и листата съдържат множество полезни вещества, важни за здравето.

С този прекрасен зеленчук могат да се приготвят супи, салати, къри, ястия с ориз и зеленчуци, печени гозби. Сокът от дайкон също е много полезен, подобно на този на червеното цвекло.

Кои са най-впечатляващите здравословни качества на зимната ряпа дайкон?

1. Подобрява здравето на дихателните пътища.

Комбинацията от антибактериални и антивирусни вещества в състава на дайкон помага за укрепване на респираторните пътища. Консумацията на полезния зеленчук ускорява оздравителните процеси при респираторни инфекции, убива бактериите и улеснява отхрачването при продуктивна кашлица.

2. Стимулира храносмилането.

Коренът и сокът на дайкон улесняват храносмилателните процеси. В него се съдържат храносмилателни ензими, включително амилаза и естераза, намиращи се в човешкия организъм. С тяхна помощ по-лесно се разграждат протеините, мазнините и въглехидратите.

3. Детоксикира цялото тяло.

Дайкон е мощен диуретик, стимулиращ уринирането. Той помага на бъбреците и пикочните пътища да функционират по-лесно и качествено.

4. Силен е в превенцията на рак.

В този сорт зимна ряпа се съдържат много мощни антиоксиданти, фенолни съединения, които доказано потискат развитието на някои видове рак, включително рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода.



Източник:.dnes.bg