Ако елхата е изкуствена, само трябва да приберете коледните играчки в кашон, заедно с нея в килера и да ги извадите чак за следващата Коледа.

Какво да направим, обаче ако елхата ни е от естествено дръвче?

След като празниците приключат, дръвчето се превръща в непотребна вещ и трябва да се погрижим за него по възможно най-природосъобразен начин.

Ето няколко варианта за това какво можем да направим с коледното ни дръвче, без да го изхвърляме на боклука:

Използвайте клоните на дръвчето

Можете да отрежете клоните на дръвчето и да ги поставите край Вашите растения, за да ги предпазите от замръзване. Клоните осигуряват постоянните температури, от които повечето растения се нуждаят. Или просто използвайте клоните като декорация.

Предайте елхата си за рециклиране

Някои общини имат програми за рециклиране на елхите. За да разберете дали подобна програма съществува близо до вас, обадете се до съответното кметство.

Дарете дръвчето в най-близкия зоопарк

Естествените дръвчета са много полезни за голяма част от животните. Елхичките и борчетата се използват за храна и играчка на муфлоните, ламите и понитата. Зайците, например обичат да похапват зелените иглички от дръвчетата.

За огрев

В по-тъжният вариант, можете да използвате непотребната елха за огрев. Но не изгаряйте клоните, тъй като те могат да хвърлят опасни искри.

За дървообработване

Дървеният материал може да бъде ползван от любители със страст към дървообработването.

За свеж аромат от природата

Можете също така да съберете иглите на елхата и да ги поставете в торбички, за да усещате аромата на гора през цялата година.


Източник: .kmeta.bg