Ако забележите признаци на пожар в гората /дим, мирис на изгоряло и пламъци/ е необходимо бързо да оцените обстановката, да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение. При опасност от бързо усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път да напуснете района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци.

След като избегнете първоначалната опасност, по най- бързия начин трябва да подадете съобщение за забелязания от вас пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството на населеното място. Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вашето навременно и точно съобщение зависи техният живот.

От Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Враца напомнят на гражданите да бъдат бдителни при боравене с огън и подвижна техника в близост до горски територии. Глоба от 500 лв. се налага при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.