Тъй като за много страни по света християнската религия е дошла по-късно и някои народи вече са имали изградена култура и установени празници, в немалко части на света старите обичаи и вярвания са се смесили с новата религия. Това е и честата причина да има много традиции, които се припокриват или пък напълно си противоречат с вярванията за Коледа като ден на Рождество Христово и смисъла му като време, в което се подаряват подаръци. Какви са традиционните за други страни по света обичаи преди и на Рождество Христово?

Хората в Исландия имат изключително интересната традиция да си подаряват книги навръх Бъдни вечер. А след това продължават остатъка от нощта в четенето им и в яденето на шоколад. Е, не звучи ли вкусна тази традиция? Подаряването на книги е част от сезона наречен „Jolabokaflod“. В резултат на тези обичаи, Исландия публикува повече книги на глава от населението, отколкото всяка друга страна в света и продава повечето от тях в периода септември – ноември.

Друга исландска традиция по време на Рождество Христово е свързана с поставянето на обувки на прозореца. Според поверието, децата поставят обувките си на прозореца в очакване на „Juletide Lads“ или иначе казано на Дядо Коледа, който да им постави дребни лакомства вътре. Празникът в страната започва на Бъдни вечер, когато семействата се събират заедно, наслаждават се на вкусна храна и заедно посещават коледната литургия.

В Аржентина коледните традиции са смесица от американски, испански и други европейски елементи поради историческото присъствие на тези култури на територията на страната. Рождество Христово в Аржентина обикновено включва традиционните чорапи на Дядо Коледа, червени и бели цветя и поставяне на памук върху коледните елхи, за да се симулира наличието на сняг. Но най-много семейни събирания се състоят не на Коледа, а на Бъдни вечер. Те са характерни с много подаръци, разменени в полунощ и много фойерверки.

Топлото време в Австралия променя драстично познатите традиции, свързани с пристигането на Дядо Коледа с шейна и елени на Рождество Христово. Коледа в Австралия се пада в топлия сезон, така че много семейства прекарват празника на плажа. Организират се различни тържества по повод празника от местни църкви. На самата Коледа много млади семейства и цели фамилии се събират да празнуват на плажа Бонди Бийч до Сидни.

Подобно на Австралия и в Южна Африка празнуването на Коледа е в топлата част на годината. В деня на Рождество Христово семействата приготвят местна храна, подобна на барбекю. Много хора посещават специалната коледна меса в църквата. Пред някои сгради може да се видят модерни коледни дръвчета, а във времето преди празника по крайбрежието се провеждат много концерти и тематични прояви.

Във Филипините има специална традиция за Рождество Христово, която включва изработката на цветни фенери „paról“. Фенерът е с форма на звезда, а препратката е към Витлеемската звезда. Изработват се от бамбук и хартия. Такива фенери може да се намерят на много пазари в страната по време на Коледа.

Интересна традиция за Рождество Христово имат в Естония. На територията на прибалтийската република първият човек, който влезе в дома на Коледа, ще определи късмета на домакинството за следващата година. Тъмнокосите мъже се смятат за късметлии и затова са добре дошли да влязат в дома. Това обаче не важи за жените и мъжете с черна или червена коса. Традиция, какво да я правиш?!

Повечето хора свързват Хавай с топлина, море, слънце и приятно прекарване на времето. Тропическата атмосфера на острова обаче съвсем не изключва приятното прекарване по Коледа. Много от местните хора внасят своите коледни елхи от континенталната част на САЩ много преди празникът да започне. Други проявяват креативност и украсяват палмови дръвчета с лампички и гирлянди подобно на добре познатите традиционни елхи за Рождество Христово. Аналог на Дядо Коледа и неговата шейна с елени често е пресъздаван като вместо шейна има малка лодка, а елените са заменени с делфини. Аналогът на Дядо Коледа пък носи традиционната хавайска риза вместо костюм.

В Страната на изгряващото слънце също има коледни традиции, макар да са доста далеч от тези, диктувани от християнската религия. Така например децата в страната получават подаръци не под елхата, а върху възглавницата си през нощта на Рождество Христово. Интересно е още, че традиционната храна в Япония на Коледа е… пърженото пиле.

Както всяка страна по света и в Норвегия Рождество Христово си има особености. Така например по Коледа домакините крият своите метли, за да не дойдат вещиците да им ги вземат в полунощ. На Бъдни вечер пък е традиция да се постави купа с овесена каша в хамбара, която е предназначена за гномите, които пазят фермата.