Загубата на тегло става чрез намаляването на калориите, не на храната, която приемаме, и с увеличаване на движението. Второто обаче е по-маловажното, защото не е основният ни разход на енергия. Основният разход е съществуванието. Все пак движението е важно, защото, когато отслабваме, се губи мастна тъкан и мускули, а със спорта мускулите се запазват, обясни той. Колкото и странно да звучи, физическата активност може и да потиска апетита, посочи още Марчев.

Как човек да ограничи калориите, без да се чувства гладен Гладът е състояние на мозъка, а не на стомаха, посочи гостът. Стомахът е само един от органите, които подават сигнал на мозъка за ситост, при това веднъж на 20 – 25 мин. Това, което виждаме, помирисваме също подава сигнали на мозъка. Затова, ако човек се храни, гледайки телевизия например, се разсейва и не осъзнава какво е изял. Така може да се поеме огромно количество калории, без мозъкът да отчете, че човекът е ял.

Течностите
Освен това мозъкът не отчита течностите като храна, макар калориите в тях понякога да са колкото в 10 хранения. Т.е. с подсладените безалкохолни напитки човек поема огромно количество калории, а не е сит, посочи Марчев.

Алкохолът
Що се отнася до алкохола, то той повишава апетита, потиска метаболизма и носи енергия.

Скоростта
Храната трябва да се приема бавно, защото, ако човек бърза да яде, между два сигнала на мозъка успява да натъпче прекалено много храна. Затова храненето не трябва да е припряно и на крак, каза гостът.

Стомахът отчита обем, не калории
Нискокалоричните храни запълват обема на стомаха и той дава сигнали на мозъка, че е нахранен.

Хранене в компания
Оказва се, че колкото по-голяма компания се храни заедно, толкова повече ядат всички.

Сън
Нормалното количество сън е важно, за да поддържа нормално тегло.

Околната среда
Температурата също има значение, посочи гостът. Ако сте на плажа, дори само да влезете във водата, пак отслабвате заради терморегулацията, обясни той.

Източник: novini.bg