Инспекторите по труда бяха категорични, че малолетни деца не се наемат в никакъв случай на работа. Няма нищо лошо младежите да се трудят, но за наемането им на работа се необходими много задължителни условия от страна на работодателите.Специалистите поясниха, че за непълнолетните /от 14 до 18-годишна възраст/ е необходимо специално разрешение за приемане на работа. Необходими са много задължителни документи, които работодателят трябва да изготви. Задължително се описва вида работа, която ще извършва ненавършилият 18 години.

Документират се резултатите от оценката на риска, на който може да бъде изложено детето, като се изготвя списък на идентифицираните рискове на работното място, заедно с протоколи от извършени измервания на факторите на работната среда. Представят се осигурените мерки за защита здравето и безопасността на непълнолетния, кандидатстващ за работа. Задължителна е Карта за проведен предварителен медицински преглед от службата по трудова медицина на работодателя.

Разпределението на работното време за работещите непълнолетни следва да бъде съобразено с индивидуален дневен режим на учение и допълнителни занимания. За всички лица, подлежащи на задължително основно обучение, и за лицата, продължаващи своето средно образование, следва да бъде представена и служебна бележка за началото и края на учебните занятия от учебното заведение, където учи непълнолетният работник.

Това са част от законовите изисквания, за да бъде нает на работа непълнолетен кандидат. При констатиране на нарушения на работодателите, санкциите от страна на инспекцията по труда са сериозни. Нарушението е квалифицирано, като икономическо престъпление и във всички подобни случай полицията образува досъдебни производства.