С наближаването вота съмненията за сигурността на гласуването нарастват. Естествено, може да възникват проблеми, възможно е да се повреди машина, да няма електричество или друг технологичен проблем.

Екипът на MediaNews попита жителите от мездренско, какво мислят за това и притесняват ли се да гласуват с машина.

Отговорите бяха различни, но масово в хората расте притеснението, че няма да успеят да дадат своя вот. Някои са на мнение, че ще им бъде трудно, защото не са виждали такива машини и това може да забави времето за гласуване. Разбира се, имаше и хора, които работят с компютри и това за тях няма да бъде проблем.

Важен момент от провеждането на изборите отбеляза Валери Павлов от село Оселна, който отскоро живее там. Той е на мнение, че няма значение дали ще се гласува на хартиен носител или машинно. „По-важното е тези, които гласуват да могат да прочетат написаното. За жалост Закона позволява на всеки, без значение дали може или не да чете, да стигне до секциите.“

42 са общо секциите за гласуване в община Мездра, 23 от тях ще разполагат само с машини за вота, 14 от които са в града и 9 по съставните села. В най-голямото по брои жители мездренско село Зверино, машините ще бъдат две.

Тъй като след изтичане на срока за подаване на заявления за гласуване с подвижна секция, от община Мездра са подадени само четири, такава няма да бъде образувана.

До голяма степен електронната бюлетина визуално прилича на хартиената. Всеки гласоподавател ще получи една от три специални карти, която се слага в слот в машината. Избира се номера на бюлетината за партията, за която искаме да гласуваме, както и отбелязваме преференции за конкретните кандидати за народни представители. Накрая излиза екран, който показва избора ни - оттам можем да се върнем назад в случай на грешка и да променим отбелязаното. Когато потвърдим избора, бюлетината се отпечатва и се сгъва, за да не се вижда, и се поставя в урната.

Междувременно ЦИК взе решение ако някой избирател има затруднение и не предприема действия по гласуване пред машината, то тогава член на СИК може да му окаже съдействие и разяснение, но поне от 2 метра разстояние, без да имат видимост към екрана, за да няма влияние на вота и да се спази тайната на гласуване.

Вижте как да гласуваме с машина: