Според експертите това може да представлява трудност за повечето хора, които не знаят какви са били доходите на роднините им. Така може да се окаже че родствениците декларират непълни и неверни данни. А ако наследниците не са подали декларацията от името на починалия в срок, приходната агенция ще ги глобява със сума до 500 лева.

Досега със смъртта на данъчнозадължено лице се прекратяваше и изискването за подаване на данъчна декларация. С предложението обаче наследниците ще трябва да го направят от името на покойника. А това може да представлява трудност за родствениците, обясни финансистът Христина Вучева:

"Наследниците няма как да знаят. Ще дам пример с адвокатите например - тяхната документация е много специфична, те документират доходите си с едни служебни бележки. Освен тях, няма кой да знае точно какви са приходите им. Вторият случай е със самонаетите. Да не говорим за едноличните търговци или доходите от наем".

Няма конституционно основание за такава промяна, смята вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов:

"Данъчните задължения са персонални и касаят дадения човек. Не могат да се прехвърлят персонални задължения от един човек на друг, още повече, ако човекът е починал, независимо какъв ти се пада той по роднинска линия".

Предложенията ще бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество днес.

Източник:Dariknews.bg