Огледалните стъкла – те се използват от полицаите в САЩ и най-често са в т.нар. авиаторска форма или пък обгръщат цялата зона около очите. Авиаторски очила – това са тези очила с капковидна форма на стъклата и тънките метални рамки. Големи рамки – по-известни като очила от 50-те и 60-те години на миналия век, набрали огромна популярност, когато Одри Хепбърн се появила с тях във филма „Закуска в Тифани“. С времето тези очила претърпяват множество модификации и днес са тотален must have за моделите и знаменитостите. Кръгли очила – популяризирани от Джон Ленан и Ози Озбърн. Спортните – онези с продълговатата форма, които са удобни за всякакви дейности. Който и модел да изберете, едно е важно - те да ви стават, както и тежестта на рамката да е еднакво разпределена.

Цветът на стъклата е изключително важен. Той не се отразява само на стила ви, затова го изберете мъдро. Той рефлектира върху цветочувствителността на очите ви.

Сивите – намаляват интензитета на светлината, който влияе на контраста. Кафявите – частично увеличават контраста и блокират някои от ултравиолетовите лъчи. Те са подходящи и за ски, и за лов, както и за ежедневието. Жълтеникавите – подчертават контраста, понеже блокират почти цялата светлина от синия спектър. Ловците на птици и спортистите, които стрелят по мишени в небето ги използват много. Подходящи са и за зимни спортове. Но обърнете внимание, че те са неподходящи за всеки вид дейност, който изисква разпознаване на цветовете – например шофирането. Червеникавите/оранжевите – Това са идеалните стъкла за всички зимни спортове. Но се използват само през деня. Виолетовите – неутрализират зеления цвят. Ако отивате сред природата, по-добре ги оставете у дома.

Обърнете внимание на материала, от който са изработени стъклата.
Никой не иска очилата му да бъдат издраскани, нали? Пък и стъклата през, които не може да се вижда добре са абсолютно безполезни. Най-добри са стъклата от полиуретан. Той е гъвкав, лек, устойчив на удар и има много добра оптична способност. Обаче е скъп материал. Другите, сред които може да избирате са:Стъкло – то обаче е много тежко и лесно се чупи. Поликарбон – той не е чак толкова устойчив на удар като полиуретана, но е с много по-достъпна цена. Акрилът също е подходящ и сравнително евтин, но има много по-малка устойчивост и оптична яснота.

Източник : ladyzone.bg