Прекомерно високата температура може да увреди батерията и много от другите компоненти в устройството. Затова няколко семпли стъпки могат да са от полза.

Най-очевидното е телефонът да не се излага на слънце. Но понякога дори и сянката може да е измамна. Например оставянето на устройството в затворен автомобил също може да доведе до значителното увеличаване на температурата му. "Тънка" сянка под чадър също няма да е достатъчна, както и оставането му в затворена чанта, която е изложена на Слънце.

Специално за плажа, по-добре е устройството да се постави между няколко кърпи (не плътно увито) под чадъра. Няколкото слоя защита ще помогнат за по-дългото задържане на по-ниска температура.

В зависимост от материала, предпазният калъф също може да се окаже вреден за телефона. Той може да задържи топлината и да забави охлаждането на устройството. Затова е добре калъфът да е махне, когато околните температури са високи.

Следващата стъпка е подходяща за моментите, когато телефонът се използва по време на големите жеги. Добре е устройството да не се претоварва. Например без тежки игри, без активно сърфиране и гледане на HD видео, особено ако обхватът на мрежата е по-слаб. Това ще кара телефона да използва повече ресурси, за да компенсира слабия сигнал и съответно допълнително ще увеличи загряването.

Когато корпусът на телефона се загрее, не трябва да се прибягва до крайни мерки за рязко понижаване на температурата. Устройството не трябва да се потапя във вода дори и корпусът му да е водоустойчив. Не трябва да се поставя и в хладилник. Рязкото охлаждане може да доведе до кондензация вътре в корпуса, която да доведе до сериозни повреди.

По-доброто решение е да се разчита на движещ се въздух, който да помогне за отнемането на топлината от корпуса. Така се намалява рискът от повреди в телефона.