За да подготвим тялото си есента и зимата е необходимо да подсилим имунната система и метаболизма. Специалистите препоръчват да се увеличи консумацията на есенните плодове и зеленчуци. Към храненето си може да прибавим и различни билки и подправки като акцентираме върху по-лютите - бъз, джинджифил, чесън, куркума и други.

Фитнес - инструкторът Цвета Капитанова съветва:
"През зимата метаболизмът леко се понижава. Може да го подпомогнем с хранене и тренировки. Храненето – редовно и по малко. Задължително преди тренировка трябва да разгреем, за да избегнем натоварването", отбеляза тя.

Според диетолога Огнян Симеонов, ако сме решили да приемаме плодовете и зеленчуците в течен вариант, е за препоръчване да ги консумираме на смути, а не изцедени на сок, тъй като при изцеждането се губят повечето полезни вещества.

"Витамин Б12 влияе изключително на цялата нервна система, това е единственото нещо, което не можем да синтезираме или задържим самостоятелно. Този витамин се намира естествено само в черния дроб на животните. Ако човек не може да яде черен дроб, може да взима Б12 на таблетки. Най-засегнатите от тази липса са веганите и вегетарианците".



Източник: dnes.bg