Той коментира, че от БДЗП наблюдават гнездата и ако нещо се случи, са в пряка връзка с осиновителите. "Това не е акт, за да се полагат някакви съответни грижи, а е необходимо да се знае, че за щъркеловите гнезда се грижат хора и по този начин се показва на обществеността, че този вид птици не е безразличен за хората", заяви Димитър Попов. Той добави, че всеки осиновител е добре да заплати табела, която да съдържа надпис с информация за това от кого е осиновено гнездото. "Този надпис се поставя на щъркеловото гнездо и всеки, който минава покрай него, разбира кой се грижи за щъркелите", допълни Димитър Попов.

По думите му 10 щъркелови гнезда в село Баничан са осиновени и хората могат да ги посещават и са се грижат за тях. Инициативата за осиновяване на щъркелови гнезда е стартирала преди няколко дни в Читалище "Изгрев" - Баничан.

"Идеята е да бъде осиновено всяко щъркелово гнездо, като по този начин се показва съпричастност на хората към белия щъркел, който е изключително ценен за българската природа", посочи Димитър Попов. Той коментира, че белият щъркел е незаменим помощник при борбата със селскостопанските вредители.

"По този начин се явява помощник на земеделските производители, като се произвежда чиста продукция, която няма да бъде третирана с отрови и други вредни вещества", каза още Димитър Попов. Той добави, че идеята за осиновяване на белия щъркел се е приела много добре.

"Гнездата в Баничан са 11, като едно от тях е необитаемо и по този начин всичките 10 гнезда вече са осиновени условно, като има заявка за тяхното осиновяване и съответно всеки осиновител ще може да се грижи за щъркеловото гнездо, като го посещава в удобно за него време", заяви Димитър Попов.