© МВР

Подробности по реализацията дадоха ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, наблюдаващият прокурор Камен Господинов и началникът на отдел „Контратероризъм“ в ГДБОП комисар Илия Делчев.

Димитър Петров обясни, че групата е работила най-общо в три направления - трафик на мигранти, трафик на жени с цел проституция, проверяват се и данни, свързани с палежи. Мигрантите са превозвани с моторни лодки през Дунав до румънския бряг, като това е ставало за минути.

Внеделя, 28 юли, антимафиотите задържали две моторници, които по думите на заместник главния прокурор били "доста модерни". "Бандата е действала в цялата страна, проверяваме палежи в различни части на България след неутрализирането й“, допълни още ръководителят на Специализираната прокуратура.

"Групата е в полезрението ни от началото на годината, когато колегите от Видин разкриха плана да бъде запалено полицейското управление и успяха да го предотвратят", обясни главен комисар Спиридонов. По думите му в хода на извършените оперативни действия е установено, че участниците в престъпната схема са конспиративни и предпазливи, както и че развиват още куп други престъпни дейности, освен трафик на мигранти.

В неделя в един от тунелите на Витиня са били задържани 9 мигранти от ирански и иракски произход - три деца, три жени и трима мъже.

В неделя в ГДБОП е получена информация, че планират прекарване на мигранти от София през Видин с лодка през Дунав - собственост на лидера на групата и със специално изпълнение, до румънския бряг. След координация с видинските колеги деветимата мигранти - трима мъже, три жени и три деца, превозвани в миниван, са задържани на първия тунел на автомагистрала "Хемус".

В хода на предприетите действия е установена и другата част от престъпната група, която е очаквала чужденците на остров в река Дунав в български териториални води. Независимо от опита им да избягат, осмината членове на престъпната схема - всички български граждани, са задържани благодарение и на подкрепата на служители от Главна дирекция "Гранична полиция' и отряд "Кобра" при СДВР.

Лодката, с която са превозвани през река Дунав мигрантите към румънския бряг, е развивала 170 км/ч и е принадлежала на тартора на групата. "Между другото лодката е със специално изпълнение, с нея мигрантите трябваше да бъдат прекарани до румънския бряг", допълни шефът на ГДБОП.

Главен комисар Спиридонов благодари на всички служители, работили по случая, и специално поздрави колегите си от Видин, работили в трудни условия и независимо от получени данни, че групата е имала логистична подкрепа, включително от хора от МВР. Директорът на ГДБОП уточни, че в тази връзка тече и допълнително разследване. Той допълни, че лидерът на групата е осъждан за убийство и има излежана присъда от 10 години. Сред членовете има и други хора с присъди, повечето са криминално проявени за кражби, грабежи, палежи.

Наблюдаващият делото прокурор Камен Господинов обяви, че към наказателна отговорност са привлечени общо 10 лица, като от тях двама са се укрили и още не са успели да им предявят обвиненията. На арестуваните 8 участници в престъпната схема са наложени мерки за неотклонение за 72 часа по Наказателни кодекс. Предстои Специализираният съд да вземе решение дали да им наложи постоянна мярка за неотклонение.

По време на брифинга стана ясно, че тарторът на бандата вече е излежал 10-годишна присъда за убийство. По думите на Гешев тарторът на бандата, който вече е задържан, е поръчителят на опита за палеж на граничния пункт във Видин преди няколко месеца. По този случай в ареста са двама души. Причината за опита за палеж на граничното районно управление е досъдебно производство, което се е водило във Видин срещу тартора и още други, занимаващи се с трафик на мигранти.

Източник: monitor.bg