Новият документ гласи, че дневното разписание на училищата трябва да се оповестява на електронната му страница. Графикът включва началото на учебния ден, продължителността на часовете, почивките между тях и организацията на занималнята. Така на практика родителите и учениците както от първа, така и от втора смяна, ще могат да следят разписанието на школския ден онлайн. Според действащата сега наредба учебният ден започва не по-рано от 8 часа и приключва не по-късно от 19,30 часа. Ако обаче учебното заведение не позволява всички ученици да учат в една смяна, първият звънец може да бие и в 7,30 часа сутринта.

Учебните часове пък са с различна продължителността в зависимост от класа на учениците. Така например за първолаците и второкласниците часовете са по 35 минути, а за третокласници и четвъртокласниците – по 40 минути. При по-големите ученици – от 5 до 12 клас, пък учебният час е 45 минути.

По-дълги от един астрономически час може да са заниманията по производствена практика. В спортните школа те могат да бъдат и по 90 минути. В момента официалните почивки между учебните часове в училище са с продължителност не по-малко от 10 и не повече от 30 минути.

Директорите трябва да са осигурили поне едно междучасие дневно, което да не е по-малко от 20 минути. Ако обаче школото не може да осигури условия за обучение на всички ученици само преди обяд, с решение на педагогическия и със съгласието на обществения съвет са позволени и две почивки от 5 минути. Промените в наредбата обаче предвиждат решението за по-кратките почивки вече да може да се взема само със заповед на директора.

Източник: monitor.bg