Благодарение на тази програма миналата година Регионалната библиотека в Монтана е закупила литература за около 40 хиляди лева, което прави над 2 500 заглавия от над 100 издателства, съобщи в предаването "Хоризонт до обед" директорът на библиотеката Анелия Иванова.

Според нея кандидатстването по програмата е достъпно и опростено. Проблемите идват след това – в процеса на закупуване на книгите, след като проектът на библиотеката е вече одобрен и финансирането е получено.

„Някои от заглавията са изчерпани. Това създава до някаква степен неудобство. Но има възможност това да бъде преодоляно – заменят се тези заглавия с релевантни издания в същата област“, поясни Иванова.

От много години по тази програма не бяха осигурявани средства, уточни Силва Хачерян, началник отдел „Регионални дейности“ в Министерството на културата. Тя уточни, че за 2018 г. са били отделени 1 милион лева за обновяването на обществените библиотеки, а през 2019 г. средствата са били удвоени на 2 милиона. Също толкова се предвижда да се разпределят чрез конкурсни сесии и през настоящата година.

Все още е рано да говорим за неусвоени пари, това може да се случи след постъпване на последния отчет в Министерството на културата, посочи Хачерян. След обработването на всички отчети ще стане ясно има ли и кои са нереализираните проекти. Библиотеките предават съдържателен и финансов отчет.

По-голямата част от кандидатстващите библиотеки, спечелили проекти и сключили договори с министерството, са читалищни библиотеки. „И те са в много голяма степен от селата. Всички са успели да си направят своята документация, тя не е толкова сложна“, добави Силва Хачерян.

Според новия регламент всяка кандидатстваща библиотека трябва да има 10% участие в проекта, което по думите й не е пречка за библиотеките, тъй като те разполагат със свои бюджети и с готовност се включват като партньори по проекта.

Преди тазгодишните конкурсни сесии е бил проведен информационен ден за разяснения по кандидатстването. „Бяхме ангажирали директорите на регионалните библиотеки, техните методически отдели, да оказват тази експертна помощ на по-малките библиотеки, за да могат да се справят.“

Източник: bnr.bg