От получения от Агенцията доклад става ясно, че са проверени 243 обекта, сред които 239 бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 3 данъчни склада.

Извършените проверки са планови, с вземане на проби - 230, от които 40 са завършили с доклад; съвместни проверки с МВР - 12, от които една с завършила с доклад. Извършена е и една по сигнал на граждани.

В резултат от проверките е изтеглено от разпространение общо 39 183 литра гориво за дизелови двигатели.

Взети са 371 проби от течни горива, 128 - от автомобилен бензин А-95Н, 3 - от автомобилен бензин А-100Н, 212 - от горива за дизелови двигатели и 28 - от други горива ( гориво за извънпътна техника и трактори, гориво за промишлени и комунални цели, котелно гориво средно).

Установени са 10 несъответствия с изискванията на нормативната уредба, регистрирани са 8 несъответствия, или 2,16 %, с изискванията за качество. Установени са две несъответствия, или 0,5 %, с изискванията за съдържание на биокомпонент.

Нарушенията са констатирани при изпитване на проби на гориво за дизелови двигатели от съответните обекти и се изразяват в несъответствия на изисквания за качество по показател "пламна температура" (0С), на изискването за съдържание на биогориво в течно гориво, на изискването за съдържание на биогориво в течно гориво по показател "Съдържание на метилови естери на мастни киселини" (FAME), на изискванията за качество по показател "общо онечиствания" mg/kg.

Наложени са 15 принудителни административни мерки: 6 задължителни предписания за временно спиране разпространението на течно гориво и 2 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка; 4 задължителни предписания за забрана разпространението на течно гориво и 2 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка; едно задължително предписание за изтегляне.

Съставени са актове за административни нарушения при установените несъответствия с изискванията на нормативната уредба, при извършените проверки между 11 юни и 11 август 2020 г., включително за установени несъответствия с изискванията за качество - 3.

Предстои съставяне и връчване на 5 АУАН за установени несъответствия с изискванията за качество, както и съставяне на 2 АУАН за установени несъответствия с изискванията за съдържание на биокомпонент. Предстои и издаване на 8 наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за качество на обща стойност 80 000 лв., както и издаване на 2 наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за съдържание на биокомпонент на обща стойност 100 000 лв.