На 05.08.2020 г. е било проведено пробонабиране в Дом за стари хора „Св. Димитър“ с. Попица, община Бяла Слатина. Взети са общо 64 проби, от които 42 на потребители на социални услуги и 22 проби от персонал. Всички резултати са отрицателни.

На 06.08.2020 г. в Дом за стари хора „Баба Марта“ с.Липница, община Мизия. Взети са общо 41 проби, от които 26 на потребители на социални услуги и 15 проби от персонал. Всички резултати са отрицателни.

На 07.08.2020 г. са тествани от Дом за възрастни хора с умствена изостаналост с. Три Кладенци община Враца. Взети са общо 56 проби, от които 36 на потребители на социални услуги и 20 проби от персонал. Всички резултати са отрицателни.

Изследванията на рискови групи от населението на територията на област Враца продължават.

Предвид влошената епидемична обстановка в страната по отношение на COVID-19 и в изпълнение на Писмо на Министъра на здравеопазването, с което се разпорежда временна забрана приема на нови потребители в специализираните институции за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа (домове за стари хора, домове за пълнолетни лица с умствена изостаналост/деменции/психически разтройства, центрове за настаняване от семеен тип, дневни центрове за деца и пълнолетни с увреждания, центрове за временно настаняване и преходни жилища) с изключение на случаи, налагащи прием по медицински или хуманитарни причини. В посочените изключения, приемът се осъществява след предоставен отрицателен резултат от проведен PCR тест в рамките на 48 часа преди приема.

РЗИ – Враца е изпратила предписания до Директора на Регионална дирекция Социално подпомагане с копие до Областен Управител и до Кметовете на десетте общини в област Враца за съдействие предписанието да бъде връчено в спешен порядък най-късно до 10.08.2020 г.