Исторически музей - Свиленград
Исторически музей - Свиленград

Жури от историци – специалисти – уредници в Историческия музей в Свиленград в състав: председател – д-р по история Стефан Димитров – османист и членове: Христина Парушева – историк-изследовател и Калина Райкова - филолог и журналист, началник отдел в Община Свиленград обстойно се запозна с представените от участниците в конкурса материали, документи и снимки.

Най-много точки – 17 – бяха присъдени на семейство Петя и Румен Савчеви от София за публикацията „Спомени от бойното поле. Преживени и лично от мен изпитани моменти”. Само с една точка след тях е ломчанинът Юлий Йорданов за публикацията на изследването „Йордан Марков спаси командира си, макар и ранен”. На трето място - с 15 точки - се нареди Иванка Карнобатлиева от Свиленград за публикацията „Историята на рода Карнобатлиеви”.

Призовото второ място в републиканския конкурс на Юлий Йорданов говори за вещината му да издирва и изследва историческото минало на Ломския край и в същото време да поднася на читателската аудитория с есеистична публицистичност историите, случили се преди столетия.

Елиза ПЕТРОВА