В края на 2016 г. органите на МВР – Берковица разполагали с оперативна информация за това, че Велков търгува с дрога на територията на гр. Берковица, като продава марихуана и амфетамини предимно на наркозависими лица. В тази връзка спрямо него били предприети полицейски мероприятия по следене и наблюдение и приложени специални разузнавателни средства.

Резултатите от тях недвусмислено показали, че обвиняемият е дилър на наркотични вещества, като ги продава в градовете Берковица и Вършец. Той предварително се уговарял с купувачите по телефона, след което се уточнявали местата на сделките. Срещу суми от 10 или 20 лева Велков продавал предварително пакетирани пликчета (дози) с марихуана или амфетамини на различни лица.

„Купувачите“ били спирани за полицейски проверки непосредствено след закупуването или консумирането на дрога, а една от „сделките“ била заснета с приложените по случая СРС.

В хода на образуваното срещу него досъдебно производство са били разпитани свидетели, които подробно са описали как закупували наркотици от обвиняемия през м. януари – февруари 2017 г.