Идеята е да има по-прецизен контрол и хората да знаят във всеки един момент какво се плаща за лечението им, както и дали някой не надписва медицински дейности, без да ни е лекувал. Като доказано добра практика той посочва факта, че в края на лятото касата е изпратила писма на 500 здравноосигурени лица в които е описала какви дейности са отчетени за тяхното лечение и какво е платила финансовата институция за това.

„Получихме интересна информация, например тук сте платили нещо, за което аз не знам. Т.е. тази форма работи“, казва д-р Дечев пред надзорниците. Според члена на надзорния съвет от квотата на синдикатите д-р Иван Кокалов пациентите сами могат да проверяват плащанията в електронните си здравни досиета, като посочва за пример добрата практика в Естония.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, която също е в надзорния съвет касата, пък обяснява, че и в момента с ПИК кода на НАП човек може да влезе в досието си и да разбере какво му е направено. Управителят д-р Дечев обаче възразява с довода, че бабите на село нямат достъп до дигиталните платформи

По време на заседанието надзорниците са обсъдили и възможността санкцията за отчетена, но неизпълнена дейност да бъде не за лечебното заведение, а персонално за лекаря.

Личните лекари няма да бъдат санкционирани, ако пациентът не се яви на профилактичен преглед, заявиха междувременно от НЗОК. В Закона за здравето е регламентирано, че който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследвания или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лева. От НЗОК обмислят начини за стимулиране на пациентите да се ползват от правото си на профилактичен преглед. Едва около 38% от хората на възраст над 18 години посещават личния си лекар за профилактика, заплатена от касата.

Заплатите на медицинските сестри ще се увеличат с 200 лв., което прави 900 лв. възнаграждение, а лекарят ще започва работа със стартова заплата от 1100 лева. Такива параметри са заложени в проекта за колективен трудов договор. В сега действащия договор за възнаграждения на медицинските сестри са заложени 700 лева, за лекар - 850, като тази сума е фиксирана с колективния трудов договор още през 2016 година. За тези от тях, които работят в университетските болници, се предвижда минималната сума да е 950 лева.

Източник: monitor.bg