Първата част от изпита по български език и литература ще е тест от 18 въпроса с избираем отговор, 6 въпроса със свободен отговор и един въпрос с разширен свободен отговор или развиване на теза. Времетраенето е 60 минути. Между първата и втората част няма почивка.

Учениците ще могат да напускат стаята, едва след като са минали първите 60 минути от изпита и след като първата част от техния изпит е запечатана в плик.

Втората част от единния изпит ще бъде преразказ с дидактическа задача.

Времето тук е час и половина. Тази година в теста литературните въпроси ще са само върху авторите от 7 клас. Нов автор е Добри Чинтулов. Въпросите по български език ще са върху материала от 5, 6 и 7 клас. На теста вече ще се получават общи точки от двете части като максимумът е 100 точки. Те не се превръщат в оценки, а директно участват в балообразуването.

Тази година е променен и началният час на изпита: вместо от 10:00 ч. както досега, той ще започва в 09:00 ч. Досега в 08:00 ч. започваха матурите в 12 клас, а в 10:00 ч. изпитът за седмокласниците. От тази година двата са в различни дни.

"Няма да има такова струпване в един ден на два изпита като организацията за училищата ще бъде по-облекчена“, каза Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, пише БНТ.

Новият час важи и за изпита по математика. Там първата част е от 17 задачи с избираем отговор плюс три с кратък отговор. А втората част - две задачи с кратък свободен отговор и три с описание. Материалът е от 5, 6 и 7 клас.

"Няма да има на изпита по математика задачи, които са свързани с трапец и съответно линейни параметрични уравнения и неравенства също не се изучават в 7 клас и няма да бъдат включени за радост на учениците“, допълни Михайлова.

Тази година изпитите са през юни - българският на 17-и, математиката на 19-и. Има и трети изпит, по чужд език, на 21 юни - той е по желание. Резултатите ще са готови до 27 юни.

Ако ученик не се яви на изпитите, той участва в класирането с оценките от Свидетелството за основно образование. В столицата тази година седмокласниците са над 10 400. Те са повече от миналата година и се очаква по-голяма конкуренция за елитните гимназии.

"В София конкуренцията винаги е голяма, защото обикновено около 500 ученици извън територията на нашия град кандидатстват за нашите училища“, посочи Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

229 са профилираните паралелки, а 154 - професионалните, които са леко увеличени. 37% от всички паралелки ще са за природни, технически и IT науки. В елитните гимназии паралелките ще са от по 26 ученици, а 164 Испанска гимназия ще има паралелка по-малко тази година.


Източник: dnes.bg