Трудна е издръжката на бедните и вече непосилна за Отец Иван. Даренията са намалели. И Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил призова да му се помага. Често дори пенсионери му пращат подяния за децата, трогнати от благородното му дело.

Отец Иван е решил да предаде всички грижи за бедните в ръцете на сина си Григорий, но ако Бог го пази ще продължи със същия ентусиазъм, както досега.

"Радваме се, че в нашето село има такъв божи служител, закрилник на бедните", каза кметът на село Якимово Георги Георгиев за отец Иван. "Закупил е къщи и често се говори, че са на негово име, но те са на името на фондация Дом за сираци "Свети Николай", а не на отец Иван", уточнява той. "С оглед на това, че в тях са настанени социално слаби семейства, сме пренебрегнали интереса да получаваме повече приходи, а сме ги освободили от данък," допълни кметът

Според него в местната управа няма оплаквания от хората на отец Иван, макар че и сред тях се срещат някои зрънца, но проблемите се решават своевременно.
"Интегрираме се с хората от комуната, включваме ги в програми за временна заетост, за да заработват по някой лев. Напоследък няма кражби. Подкрепяме всички добри идеи на Отец Иван. Той реши, че ще прави девическо духовно училище и общината му предостави стара неизползваема сграда за целта безвъзмездно. Доволен съм, че всички негови деца ходят редовно на забавачница и училище, в това отношение той много се грижи да се възпитат и изучат“, казва още Георгиев.
Отец Иван е спасение за хора с тежки съдби, отритнати от живота, изпаднали в безизходица, казват местните.