В заключителен етап навлезе изографисването на православния храм "Св. Димитрий Чудотворец” в мездренското село Боденец. Върху стенописната украса на вътрешно храмовото пространство от един месец усилено работят врачанският художник Явор Венчев и неговият колега от Бургас Жечо Попов, които са възпитаници на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий”.

Зографията се извършва по проект, който е одобрен от Врачанския епархийски съвет и има благословията на Врачанския митрополит Калиник. Нейната стилистика е изцяло съобразена с духа и традициите на Българската православна църква.

В купола на храма вече напълно е завършен образът на "Христос Пантократор” ("Вседържител”), както и иконографското изображение на Спасителя "Убрус” ("Образ неръкотворен”), при което се представя единствено главата на Божия Син върху кърпа. Почти са завършени стенописните изображения на светците-войни - Св. Димитър Солунски, Св. Георги Победоносец, Св. Мина и Св. Теодор Стратилат, върху северната стена и на Св. Климент Охридски, Св. Иван Рилски, Св. Петка и Св. Софроний Врачански върху южната стена на храма. В момента двамата зографи работят върху орнаменталната украса на наноса, а в притвора ще бъдат изобразени ликовете на св. архангели Михаил и Гавриил.

Това е четвъртият православен храм във Врачанска и Видинска епархии, в изографисването на който участва преподавателят по изобразително изкуство в СОУ "Отец Паисий” - Враца Явор Венчев. Преди това той работи върху художественото оформление на църквите "Св. Георги” в Голямо Пещене и "Св. Илия” в Долно Озирово, както и на митрополитския храм "Св. Николай” в областния център.

Църквата "Св. вмчк Димитрий Чудотворец” в Боденец е един от 8-те православни храма, построени през последния четвърт век в Мездренската духовна околия. Нейното изграждане продължи близо едно десетилетия (2003-2012 г.). Храмът отвори врати преди четири години, навръх големия християнски празник Димитровден - 26 октомври.