© Светла Бондова

Роден е преди 90 години в началото на м. февруари в Ново село, Видинско. Умира ненавършил 70 години, но с много ученици от цяла Европа. Затова храмът на културата в малката община Ново село- НЧ "Земеделец-1874" посвещава на тази годишнина много дати и празници. Сигурно място ще намери тук и сестрата на проф. Максим Младенов – Лили Младенова, която всяко лято пребивава в селото.

На 3 февруари – деня на неговото рождение, читалищната библиотека подреди изложба. В нея бяха включени двете издания на "Говорът на Ново село, Видинско" – едното на БАН, а другото – фототипно издание от читалището, което все още може да се намери в Ново село. Тук бяха и книгите за Ново село – история, песни и обичаи от неговата ученичка Сашка Бизеранова. Не можеше да се отминат книгата и статиите на проф. Стефан Брезински – запленен, удивен и живял сред новоселяни и чудноватия им диалект. Място намериха и двете издания "Ми смо си ми" на хумористични случки от новоселския живот, събрани на новоселски диалект от художника Петър Бърчев. В процес на издаването им се роди крилатата фраза "Моля те намери друг редактор, защото за мен новоселският е бащин, а не майчин език.“

На годишнината са посветени още инициативи през цялата година. В Маратона на четенето през м. април ще бъде отделен ден за запознаване с живота и книгата на Максим Младенов "Говорът на Ново село, Видинско". Пред децата ще бъдат прочетени приказки и легенди от тази книга. Защото преди 40 години децата говореха новоселски диалект, но се сблъскваха с изискването в училище да се говори на чист български език.

Презентация за живота на проф. Максим Младенов ще бъде излъчена на 1 ноември – Деня на българските будители. Защото, какво по-силно от неговото дело – да обогати българския език и да сформира колектив, за изработване речник на местните говори.

Източник: bnr.bg/vidin