"Магията на буквите" е повод в навечерието на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, да отправим послание със смисъла на буквите и тяхното символично значение. Всяка буква и всяка дума, участваща в изложбата, носи енергия и призив, за да не забравяме своя род и език”, сподели при откриването на експозицията Таня Василева, прогимназиален учител по изобразително изкуство, предприемачество и информационни технологии в IV ОУ "Иван Вазов" - Монтана. Изложбата представя различни рисунки на букви, които не са направени с модерни технологии, но пък показват една по-различна идейност.

Посланието, което отправя, е да не се забравя силата на словото. "24 май е денят, в който по-емоционално усещаме себе си като неделима част от световната цивилизация. Да се знае, че българското слово има своята писменост, своя знак върху културното минало, върху настоящето и думите в този акростих нека водят децата и в бъдещето. С този различен почерк на буквите, учениците от IV ОУ „Иван Вазов” изразяват своята духовност, защото духовността е признак на култура, наука и знание”, допълни Таня Василева.

Изложбата ще остане в библиотеката до края на месец май.

По време на събитието Александър Герасимов, директор "Хуманитарни дейности” в Община Монтана, връчи грамота на Мирелла Младенова - библиотекар, завеждащ "Детския отдел" в Регионална библиотека "Гео Милев”, за особени постижения при насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст и високи професионални успехи.