© ОБА - Монтана

2-ри Ломски пехотен полк е един от най-прочутите в България. Историята му обхваща почти целия период на балканските войни, с него са свързани и знакови събития като освобождаването на Добруджа по време на Първата световна война. Моментите от живота на полка са правени в мирно време и обхващат период от 1936 до 1942 г. Техен автор е фотографът Петър Проданов от Лом.

Снимките, а впоследствие и изложбата, са възможни благодарение на дарения. Първото е на Анатоли Проданов – внук на Петър Проданов и трето поколение фотограф.Миналата година той дарява на ДА – Монтана 233 дигитални снимки на дядо си като дигитални копия с високо качество. Във видеовръзка от Испания, където живее от дълги години той обяви, че до няколко месеца предстои друго негово дарение за институцията, този път – от архива на неговия баща Богомил Проданов. Това ще са снимки, които никога не са отпечатвани на хартия. Те разказват за всички области от миналото на град Лом и са за периода 1965-1989 г.

Другият дарител, свързан с изложбата, е проф. Иван Гаврилов, който е финансирал отпечатването на снимките.

По повод Международния ден на архивите, Анатоли Проданов получи отличието на ДА – Монтана за дарител на 2021 г. С грамоти бяха отличени и други дарители. Институцията даде грамоти и на най-активните си читатели. За миналата година те са двама, с еднакъв брой използвани архивни единици: краеведите Серьожа Вълков и Спас Спасов от Враца. В категорията „приятел на архива“ бе отличен Илия Илиев, управител на издателство и печатница в Монтана, който при отпечатването на броеве 2 и 3 на вестник „Архивно ехо“, издавани от ДА – Монтана, поел за своя сметка предпечатната подготовка.

„Вие сте гаранцията, че пазите историческата ни памет във всичките й видове и форми“, каза в поздравлението си към ДА – Монтана областният управител Ванина Вецина.

Изложбата „Из живота на 2-ри Ломски конен полк“ може да бъде разгледана до края на този месец.