Престолът е пренесен от параклиса в църковната градина, на мястото на днешния парк "Монтанензиум". По същото време е нaправен и иконостасът - най-ценното нещо в църквата. Резбата, с преобладаващи флорални орнаменти, е обявена за паметник на културата. Смята се, че е изработен от Стойчо Фандъков - майстор от Самоковската художествена школа.

Художник на основните икони е Христо Енчев от Копривщица - известна личност за времето си, завършил във Флоренция, работил в Цариград, представял се за италианец и се подписвал с името Негрио Антонио

Отец Михаил Вариклечков - баща на Христо, Иван и Любомир Михайлови, служи дълги години в църквата в края на ХІХ и началото на ХХ век. Първата голяма реконструкция на храма е направена по негово време. Освещаването на новата църка е през 1898 г., а денят, в които е извършено, е обявен за празник. През тази година се навършват 120 години от освещаването на храма.

От началото до средата на ХХ век църквата във Фердинанд (по-късно Михайловград) е поверена на отец Никола Горанов. Свещеникът посвещава целия си живот в служба да разшири, благоустрои и завърши изографисването на храма.

През годините на социализма вратите му са останали отворени, разказва Каменова-Борин. Въпреки че имало много пречки пред настоятелството и желанието на хората да усъвършенстват сградата, това богоугодно дело се увенчало с успех през 1959 г. За това отец Никола търси и получава протекции не от кого да е, а от брата на Христо Михайлов - ген. Иван Михайлов.

През 60-те години на миналия век за стенописите в църквата е нает проф. Илия Пефев. Роден на 15 февруари 1899 г. в село Галичник, Дебърско, днес Република Македония. Той принадлежи към големия резбарски и зографски Фръчковски род. От 1918 до 1922 г. учи в Художествената академия в София, специалност живопис, в класа на проф. Иван Ангелов.