Интересът към изданието е провокиран от богатството и колорита на ромската култура. Именно такъв Учебник, който е първия по рода си синтезира основите на всички диалекти в ромския език, обединява думите с общ корен, уеднаквява азбуката и дава една обща граматика. Той би бил полезен по-скоро за хора, които работят с ромската общност, защото когато съществува езикова бариера, комуникацията е невъзможна- сподели синът на автора Теодор Асенов.

За полиглота Любомир Сердев, който владее 12 езика, ромският се оказал истинско предизвикателство. Син на учители-полиглоти, завършилият френска филология Сердев ползва писмено и говоримо още полски, немски, руски, хърватски, сръбски, есперанто и по-ограничено английски, румънски, гръцки, латински. С ромския се захванал през 1997 г. като учител в Дома за деца и юноши в монтанското село Боровци, където се възпитавали предимно ромски деца.

Съпругата на автора Зофия Сердева, която е психолог от полски произход, сподели своите спомени и впечатления за трудният път, извървян до появата на това помагало, което ще улесни комуникацията с ромите и ще спомогне за по-лесното им интегриране. Според нея ромският език е мелодичен и в него хората могат да видят музика и цветове- нещо много характерно за ромите. Този учебник е делото на живота на покойния Любомир Сердев. Приживе ромски лидери му предлагали баснословни суми, за да се откаже от авторството си. Директорката на монтанската библиотека Анелия Иванова- Тодорова предложи и игра на думи на ромски език.

Зофия Сердева събирала пари от пенсията си, за да може ръкописът на супруга й да види бял свят. "Този, който не иска да види светлината, никога няма да я види, ако ще целият свят да е в прожектори", каза психоложката.