За своите констатации, изследователите са анализирали данни за 80 306 души. От тях установяват, че се наблюдава значително намаляване на риска от смърт при занимания с колоездене, плуване, спортове с ракета (бадминтон, тенис и др.) и аеробика, изтъква "Експрес".

Наблюдава се значително намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания при занимания с плуване, игри с ракета и аеробика, но няма категорични данни за същото за колоездене, бягане и футбол.

Тези открития показват, че участието в специфични спортове може да има значителни ползи за общественото здраве.

Хората, спортуващи редовно, са с по-малък риск от развитие на много хронични болести, като сърдечни заболявания, диабет тип 2, инсулт и някои видове рак.

Изследванията показват, че физическата активност може също така да повиши самочувствието, настроението, качеството на съня и енергията, както и да намали риска от стрес, депресия, деменция и болест на Алцхаймер.

„За да останат здрави, възрастните трябва да се опитват да бъдат активни всеки ден и да се стремят да постигнат поне 150 минути физическа активност в продължение на една седмица чрез различни дейности“, съветва NHS.

И добавя, че най-лесният начин за здравословно раздвижване е да се остави колата в гаража, за да се наблегне на ходене пеша или колоездене в ежедневието.

Източник: dariknews.bg