За нов изпълнителен директор на сесията вчера беше съобщено името на неизвестният на почти всички в залата, Евгени Георгиев Любенов, предложен от държавата в лицето й на най-големия акционер на болницата. Общинските съветници дискутираха дълга проекто - предложението за упълномощаване на представител на Община Враца и начина на гласуване на общото събрание на Съвета на директорите в МБАЛ.

Местните сенатори упълномощиха зам. кмета Петя Долопчиева да представлява Общината и да гласува против новия кандидат за директор и против запазването на позициите в борда на д-р Валери Симеонов и Димитър Цветков. Съветниците се обявиха против освобождаване от отговорност членовете на Съвета на директорите за дейността им през 2017 г и взеха решение представителят на Общината да гласува против одобряване на годишния финансов отчет на дружеството за 2017 г., заверен от регистриран одитор. Своята работа сесията започна в 10.00.ч, а събранието на акционерите на болницата беше определено в същия ден от 13.00. ч.

В късният следобед от пресслужбата на болницата уведомиха, че промяната в състава на Съвета на директорите е била гласувана по време на редовното годишно общо събрание на акционерите. Евгени Любенов е заел мястото на досегашния директор на болницата Орлин Цветков, който подаде оставка през месец февруари. В съвета на директорите са останали д-р Валери Симеонов и Димитър Цветков.

По време на общото събрание е приет финансовият отчет и докладът за дейността на дружеството през 2017 година. По тези точки представителят на Община Враца бе упълномощен да гласува с „против”. Въпреки подобрените медико-статистически показатели обаче, акционерите не са освободили от отговорност членовете на Съвета на директорите за дейността им през 2017 г., каквото бе и едно от решенията на Общинските съветници във Враца.

Евгени Любенов
Евгени Любенов

За новият изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца MediaNews научи:

Валентен Георгиев Любенов е на 47 години. До вчера е бил Директор на СБР-НК ЕАД филиал Хисаря. Преди това е работил в Националната здравноосигурителна каса и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От 1991 до 2000 година е бил електротехник в КЕ „Балканкар-6-ти септември” в София. Завършил е 141-во ЕСПУ с преподаване на руски език и средно специално образование с профил Електроконтактни системи. След това се е дипломирал в Университета за национално и световно стопанство в София и Медицинския университет в Пловдив. Магистър е по специалността „Обществено здраве и мениджмънт". Има допълнителна квалификация по Международна статистическа класификация на болестите и проблемите свързани със здравето, по основни производства по АПК за неюристи и по мениджмънт на качеството и контрола на здравната дейност.