Припомняме, че всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба ѝ има място за два печата на Секционната избирателна комисия (СИК). В долния ѝ ъгъл има 8-цифрен номер, който се откъсва по перфорацията от член на СИК след гласуването и поставянето от СИК на втория печат на гърба на бюлетината.

В бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции, местни коалиции регистрирали кандидати във Вашия изборен район за съответния вид избор и имената на независимите кандидати, ако има регистрирани такива, както и квадратче с "Не подкрепям никого". В бюлетината за общински съветници, в дясната страна са очертани толкова кръгчета, колкото е максималния брой на кандидатите от една кандидатска листа на партия, коалиция или местна коалиция и съдържат трицифрения номер на кандидатите от съответната кандидатска листа.

За общински съветници гласувате, като в квадратчето с номера на избраната от Вас партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V. Ако сте гласували за партия, коалиция или местна коалиция, може да дадете предпочитанието си (префенренция) за конкретен кандидат, като поставите знак Х или V в кръгчето с неговия трицифрен номер. Номерът и името на кандидата, за който искате да дадете предпочитанието си, ще откриете на списъка пред избирателната секция или в кабината за гласуване. За кмет на община, район или кметство гласувате, като в квадратчето с номера пред имената на избрания от Вас кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V.

Ако не желаете да подкрепите нито един кандидат на партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет, в бюлетината за съответния вид избор може да поставите знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето с надпис "Не подкрепям никого". Гласът ви няма да бъде преброен като даден за конкретен кандидат-кмет или за общинска листа. Той ще бъде преброен като валиден, обозначаващ единствено вашето упражнено право на вот и ще бъде отчетен при изчисляването само на общата избирателна активност.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха, че избирателите в страната по списъци са общо 6 227 901 български граждани. Всички кандидати за местната власт са 36 251. Кандидатите за общински съветници са 29 493, за кметове на общини - 1 254, а за кметове на кметства - 5 041. В пет общини, както и в 392 кметства, има само по един кандидат за кмет. Кандидатите за районни кметове в София, Пловдив и Варна са 463 души.

В изборния ден ЦИК ще публикува на официалния си сайт данни за избирателната активност в 10:00, 12:30 и 17:30 часа. Окончателната избирателна активност ще бъде обявена до 48 часа след приключване на гласуването.

След 1989 г. в България седем пъти е имало редовни избори за местни органи на властта. Последните местни избори бяха на 25 октомври 2015 г. Тогава общият брой на кандидатите за всички видове избори беше 48 084. От тях кандидати за общински съветници - 35 772, кандидати за кметове на общини - 1 600, кандидати да кметове на кметства - 10 077, кандидати за кметове на райони - 635.