На 19 май проведе шестото издание на Плевенския маратон. Състезанието за пореден път затвърди името си „Маратон на приятелството“, привличайки рекорден брой участници от много държави и в широк възрастов диапазон. В различните дисциплини се включиха над 650 участници от 11 държави – България, Великобритания, САЩ, Франция, Румъния, Нидерландия, Литва, Индия, Непал и Кот д' Ивоар.

Изключително оспорвана надпревара тази година имаше в 21,1-километровата полумаратонска дистанция. В нея за пореден път победител стана Иво Балабанов с резултат 1:10:02, следван от своя треньор Йоло Николов с резултат 1:10:48. Трети се нареди Стоян Владков- 1:11:20.

Сред приятните изненади тази година беше засиленият интерес от страна на най-младите бегачи, които се включиха в безплатното детско състезание, разделено по възрастови групи. Най-малките в т.нар. детски маратон бяха едва 3-годишни. Голям брой участници привлече и 3-километровият градски крос, в който имаше изключително възрастово разнообразие.

Най-младият участник в него беше бебе в количка, бутана от тичащата по трасето майка, а най-възрастен и тази година се оказа талисманът на събитието – 82-годишният Христо Витков. На маратонската дистанция за пореден път, въпреки горещото време, се представи изключително успешно 71-годишният британец Алан Кий. За да насърчат спорта сред всички възрасти, и тази година организаторите осигуриха безплатно участие за всички деца и хора над 60-години, както и за тези в градския крос. Общият брой бегачи в детското и 3-километровото състезание надхвърлиха 320.

Най-бързите и отличили се състезатели в отделните дисциплини бяха наградени на церемония на сцената на градския площад. Освен награди от партньорите, те получиха и общ награден фонд на стойност 7 000 лв.

Победител в маратонската дистанция (42,2 км) за трети път в историята на състезанието беше Димчо Мицов, който подобри времето си от 2018 г., финиширайки за 2 часа и 40 минути. Втори се класира Калин Василев с време 3 часа и 3 минути, а трети Георги Хараламбиев с 3 часа и 13 минути. При дамите най-бърза беше Таня Димитрова, която измина дългата дистанция само за 3 часа и 28 минути. След нея на стълбичката на победителите се подредиха Велина Кръстева и Малина Иванова.

Сред състезаващите се на 42,2 км тази година имаше и 35 души, които се включиха в новата инициатива на организаторите „Моят първи маратон". Въпреки температурите от 28 градуса на сянка, по-голямата част от новите маратонци успяха да финишират и бяха бурно аплодирани на сцената. Един от тях получи и допълнителна поощрителна награда, изтеглена чрез жребий – български електрически велосипед.