Калина Тодорова припомни, че самостоятелните изложби на Ивайло Никодимов са 9, а последните 5 са в библиотеката, над 100 са дарените ни карикатури, които са част от архива на отдел „Краезнание”. Специално за празника той нарисува и отново подари на библиотеката 10 свои творби.

Ивайло Никодимов е роден на 11 октомври 1969 г. в Бяла Слатина. Живее и работи във Враца. Член на Съюза на българските художници, секция Карикатура (2000 г.). Участник в различни изложби и салони на карикатурата у нас и в чужбина (Турция, Сърбия, Македония, Полша, Румъния, Португалия, Бразилия, Тайван и др.). Негови карикатури са препечатвани в хумористичните издания „Ошишани еж“ – Белград, „Перец” – Киев, „Остен“ – Скопие и др. Редовен сътрудник на в. „Стършел“ – България. Дългогодишен сътрудник на врачанския ежедневник „Конкурент“ (до 2019 г.). Наричан шеговито „Последният самурай на карикатурата във Враца“. Вдъхновяват го двете му музи – съпругата Мая и дъщеричката Никол.

Освен да рисува, обича и да чете – книги, вестници, списания, сметки, касови бележки, некролози, малки обяви; когато има - чете и пари, а когато няма - си чете ребрата; чете и по устни, и между редовете. Чете на глас и на ум.Чете и конско…

Изложбата от 56 негови творби е подредена във фоайето на културната институция и врачани могат да я разгледат до края на месеца.