"С консенсус утвърдихме име на коалицията - "Калфин - президент". Решихме го така, ударно и ясно, за да стане ясно какви са целите на коалицията", обясни Първанов.

"Благодарности за всички, които застават зад моята кандидатура. Имаме много общи теми, общи цели. С тези думи Ивайло Калфин се обърна към коалиционните партньори. "Независимостта на президента не означава той да е във война с правителството, а тази институция да работи по начин, по който си сътрудничи с всички останали, когато има национален интерес, а когато трябва - да е коректив", представи визията си кандидатът на АБВ. "Спазвам много последователно идеите и каузите, за които работя", увери Калфин.

Предизборният му щаб на Ивайло Калфин ще бъде в НДК, а не в партийна централа. Той ще бъде организиран официално на 26 септември.

Коалиционното споразумение ще бъде подписано още днес. А кой ще бъде кандидат-вицепремиер редом с Калфин ще стане ясно до 10 дни.

Ивайло Калфин е български политик, заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов от 7 ноември 2014 г. до 10 май 2016 г., преди да подаде оставка. Калфин е евродепутат в периода 2009-2014 г.

Заместник министър-председател и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2005-2009 г.). През 2014 г. на изборите за Европейски парламент е водач на кандидат-депутатската листа на АБВ. Избран е за народен представител в 43-тото Народно събрание.

Източник: Фокус