Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра с пълно единодушие от 10 гласа „за“ Иванка Кожухарова за административен ръководител (председател) на Районен съд - Мездра, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.

Кожухарова бе единствения кандидат, подал документи за участие в откритата процедура за заемане на длъжността, която бе обявена през месец май. На събеседването във ВСС тя защити успешно своята концепция за стратегическо управление на мездренския Районен съд.

Иванка Кожухарова има повече от 26 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Тя започва кариерата си през 1990 г. като младши съдия в Окръжен съд - Враца, а през следваща година е назначена за съдия в Районен съд - Мездра - длъжност, която заема и досега. През 1999 г. е повишена на място в ранг „Съдия в Апелативен съд”.

Пред членовете на Съдийската колегия на ВСС съдия Кожухарова посочи, че придобитият професионален опит е изградил у нея умения за работа в екип, коректност и добра комуникация с граждани и институции, а подкрепата на магистратите и съдебните служители са я мотивирали да се кандидатира за длъжността.

В своята Концепция за стратегическо управление на съда тя набелязва като цели за неговото развитие продължаване на действията по предоставяне на справедливо и качествено правосъдие, бързо и ефективно правораздаване; усъвършенстване на административната дейност, постигане на пълна прозрачност в работата на съдиите, за повишаване на общественото доверие в съдебната система и в частност в Районен съд - Мездра.

Въпроси към кандидата поставиха членовете на ВСС Галя Георгиева, Калин Калпакчиев, Соня Найденова, които поискаха повече информация за обслужвания съдебен район, необходима ли е оптимизация на администрацията в съда, относно съдебната дейност и комуникацията на съда с местната общност.

Подкрепа за кандидатурата на Кожурова даде Камен Иванов, който акцентира на дългогодишния й професионален стаж като съдия и добро познаване на работата на съда. Той изрази убеденост, че колективът ще застане зад нея, както и че кандидатът има възможност да обедини колегите си, за да се запази добрата атмосфера и функциониране на мездренския Районен съд.

Мандатът на досегашния председател на Районен съд - Мездра Пенка Петрова, която оглавява институцията два последователни мандата (от 2006 г.), изтече на 15 юли.