Задържани са шест лица, включително и кметът, всичките са служители в общината. Лицата са с административно задържане по Закона за МВР, заяви Гешев.

Той уточни, че сигналът е постъпил в специализираната прокуратура преди една година, а по случая се работи от няколко месеца. Забавянето на действията след сигнала Иван Гешев обясни със събирането на документи по случая.

Делото е започнало по сигнал от предаването "Господари на ефира" за нарушения по обществена поръчка по програмата "Топъл обяд". Съдействие са оказали разследващи журналисти. Журналист е имал неприятни инциденти, свързани с дейността си по случая. Разпитан е по делото, заяви зам.-главният прокурор.

Накратко става въпрос за лобиране в полза на определени фирми да спечелят обществени поръчки. Ситуацията е като в ТЕЛК, НОИ и куп други държавни структури - пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много. Независимо от кой цвят са кметовете, ситуацията в голямата си част е една и съща - става въпрос за масови нарушения по обществените поръчки, на които те са възложители, посочи Иван Гешев.

Повечето граждани в малките населени места извън София виждат какво правят местните феодали, недоволни са и има чувство на несправедливост. Време е кметовете малко да си ъпдейтнат ситуацията. Вече разследванията не се правят от местната полиция и прокуратура, делата не са в местния съд, а са в специализирания съд, така че определени зависимости, които са широко разпространени в повечето градове в страната, вече няма да са полезни на хора, които нарушават закона, предупреди Гешев.

Той е категоричен, че акциите срещу кметове нямат предизборен характер. Постоянно сме в някакви избори. От една година разследваме кметове. Ако това е първото дело, може да има някакво основание, но в случая не е така, каза още зам.-главният прокурор.