© abv-alternativa.bg

Иван Аспарухов коментира, че идеите за финансова децентрализация са забравени. Общините трябва да разполагат с необходимият им ресурс за решаване на ключови въпроси на тяхна територия, без да търсят държавата. Той изрази съмнение, че планираното ново териториално деление ще доведе до положителни резултати, а следващият програмен период на еврофондовете отново ще завари държавата ни неадекватна и неподготвена в административен организационен смисъл.

Заместник-председателят на ПП АБВ Владимир Маринов заяви, че 28-те областни управи с голямата си администрация не изпълняват функциите си. Изнесени звена на министерствата в страната са около 1300 служби, посочи той.

Предвид факта, че областните управители нямат контролни функции над тези структури, Маринов изрази съмнение изобщо за необходимостта от подобни държавни позиции. Той подчерта необходимостта от оптимизиране на работата на държавните ведомства, които да заработят за гражданите. Владимир Маринов заяви, че администрацията във ведомствата и изнесените им структури е прекалено раздута и се явява "партийна хранилка" в голямата си част.

© abv-alternativa.bg

Председателят на ПП АБВ Румен Петков изрази безпокойство по повод технологията и вземането на решения по процедурата около изграждането на втората тръба от "Турски поток" през България. Той коментира, че в предвидените обеми гориво по тръбопровода има несъответствия и разминаване на "вход" и "изход" от страната ни.

"Входът от Турция е с максимален обем 15,75 млрд. куб. м. Обемът, който е резервиран на изход от нас, е 17,585 млрд. куб. м. Тези 2 млрд. куб. м. разминаване трябва да бъдат обяснени, посочи Петков. "Булгартрансграз" трябва да отговори, защо, при положение, че потокът на вход от Турция е 15,75 млрд. куб. м., ние предвидихме и построихме технически капацитет от 20 млрд. куб. м.”

Румен Петков е на мнение, че налице са необосновано завишени параметри на газопровода през страната ни, респективно завишена цена. Според него, е налице съмнение за финансова злоупотреба и резултатът от оскъпяването на съоръженията, в крайна сметка, е увеличаване на цената на горивото за крайния потребител.

Председателят на ПП АБВ настоя, като решение, да бъде прекратена окончателно концесията за добив на газ на "Галата" и незабавно преминаване на съоръженията в собственост на "Булгартрансграз" и обявяването на нова входна точка за Европа "Галата" с привличане на концесионер, който да изгради солидно газохранилище.

Петков настоя също премиерът и министърът на енергетиката незабавно да предприемат преговори на най-високо ниво с Русия и Европейската комисия, за да се гарантира българския интерес.

Румен Петков подчерта, че изводът от срещите му с посланиците на съседните на България държави и с посланика на Австрия е изразена от тяхна страна подкрепа на позицията на ПП АБВ, защото това е силното европейско решение. В противен случай Европа трябва да плаща транзитна такса на трета държава.