1895 г. руският учен Александър Степанович Попов демонстрира първия в света радиоприемник. Този ден се смята за рожден ден на радиото. На заседание на Руското физико-химическо общество в Санкт Петербург физикът показва уред за предаване и приемане на електромагнитни вълни без проводник. Устройството е имало кохерер и електрически звънец с чукче, с което са приемани сигнали, излъчени с морзовата азбука.

По-малко от година след това Попов създава цял комплекс с апаратура за безкабелно предаване на телеграфни сигнали. През март 1896 г. на заседание на Руското физико-химично общество, той извършва първото в света предаване на радиограма на разстояние около 250 м.

В късната есен на 1899 г. от Кронщад на околосветско плаване тръгва броненосецът „Генерал-адмирал Апраскин”. Едва излязъл от пристанището, той попаднал в жестока снежна буря, отклонил се от курса и се ударил в подводни камъни до остров Гогланд. Всичките сили били хвърлени за спасяване на броненосеца, но за осъществяване на спасителната операция била крайно необходима връзка с щаба на флота.

Тогава си спомнили за изобретателя на безжичния телеграф. На Попов била възложена задача да осъществи така необходимата връзка с помощта на новото изобретение. Връзката била осъществена и работила безотказно през цялото време на спасителната операция.

1915 г. английският пътнически лайнер „Лузитания” е потопен от германска подводница. Той е бил торпилиран от немската субмашина U-20 и само за 18 минути е отишъл на дъното. Загиват 1198 души от общо 1962. Атаката накланя американското общественото мнение срещу Германската империя и ускорява влизането на САЩ във войната.

Любопитен факт е, че през 1907 г. „Лузитания” пресича Атлантическия океан зачетири дни 19 часа и 52 минути и печели наградата за най-бърз кораб „Синята лента на Атлантика”.

Години по-късно при разследването, сред останките от лайнера „Лузитания”, потопен край бреговете на Ирландия, група водолази откриват немска подводна лодка, която тайно е превозвала боеприпаси. Това е в основата на нападението през 1915 г. - Германия обвинила собствениците на „Лузитания” в тайно превозване на оръжия от САЩ в Европа - на Западния фронт. Правителствата на Великобритания и САЩ опровергали тази версия, заявявайки, че на кораба се намирали само цивилни лица.

1937 г. в САЩ е излъчено първото радиопредаване, което достига от западния до източния бряг.

1946 г. е основана компанията Tokyo Telecommunications Engineering с 20 служители, която по-късно е наречена Sony.

Фирмата е създадена от Акио Морита и Масару Ибука. Първото й име е Totsuko, а седалището - в Минато, Токио. Първоначално компанията произвежда котлони за варене на ориз. Тъй като това производство се оказва не от най-печелившите, скоро след това компанията се концентрира върху производството на електронни уреди за свободното време.

Първият успех на компанията бележи с придобиването на лиценз за производство на транзистори. През 1958 г. фирмата се преименува и получава сегашното си име SONY. Новото име е комбинация между латинското sonus (звук) и английското Sonny Boys.

Любопитен факт е, че „Сони” е първата японска фирма, която изписва името си на латиница - факт, който поражда доста дискусии в следвоенното японско общество.

Сони разработва изключително успешно миниатюрни уреди. От 1979 г. фирмата започва да налага на пазара т.нар. Walkman. МаркатаWalkman е собственост на „Сони” и до ден днешен. През 1982 г. съвместно с „Филипс” пуска на пазара първите аудио компактдискове (CD-DA), а изхождайки от името Walkman мобилните CD-устройства са наречени Diskman.

„Сони” разполага с 913 дъщерни дружества (между които и популярния телевизионенен канал AXN), в които работят 168 200 (2011 г.) служители. Към 2010 г. фирмата има годишен оборот от над 79 млрд. долара.


Източник: .focus-news.net