Бившият зам.-министър на здравеопазването Михаил Зортев
Бившият зам.-министър на здравеопазването Михаил Зортев © БГНЕС

Той е обвинен от прокуратурата за това, че като длъжностно лице, упълномощено да подписва разрешения за осъществяване на лечебна дейност, е нарушил служебните си задължения като е издал разрешение за извършване на идентични медицински дейности, с цел да набави за другиго облага по схемата „болница в болницата“ на територията на МБАЛ „Христо Ботев“ АД - гр. Враца.

От Зортев се претендира за апартамент в престижен столичен квартал от 125,95 кв. м на стойност 420 500 лв., акции и суми от продажба на имущество, се посочва в съобщението на КПКОНПИ.

На заседанието на комисията бяха взети решения за внасяне и на 8 иска срещу още 10 физически лица в Софийския градски съд и в окръжните съдилища в Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив и София за отнемане на имущество на обща стойност 145 647 580 лв.

Проверките срещу десетте лица са започнати след получени уведомления от прокуратурата за привличането им в качеството на обвиняеми за извършени престъпления – имотна измама, финансови престъпления, отнемане на чужди вещи с употреба на сила и държане на огнестрелно оръжие без разрешение.