Промените, предвидени в първото предложение, предвиждат регламентация на мандатността на директорите в училищата, детските градини и началниците на Регионалните управления по образование в Закона за предучилищното и училищно образование. От Националния инициативен комитет предлагат те да имат мандат от 4 години, като след изтичането им могат да бъдат преизбирани отново, явявайки се на конкурс. „По този начин те ще се стараят повече да развиват съответната институция и себе си, да спазват законите. Ще знаят, че след 4 години могат да не бъдат избрани, а не както е досега до пенсия да им е сигурен постът“, обясни инж. Николов. „Сега директорът може да бъде уволнен само дисциплинарно, но ако си спазва неща, колкото и да е некадърен той, е задържан на поста си.“, допълни той. В момента в ЗПУО не е регламентиран механизъм, по който се случва прекратяването на трудовите договори на директорите, а само кой прави това.

Другото предложение, което ще бъде обсъдено по време на работната група в Народното събрание, е свързано с идеята за национална представителност на нови учителски синдикати. С него от Комитета подготвят промени в Кодекса на труда, с които учителите ще имат възможност да създадат работещ синдикат, който да не бъде зависим от КНСБ и КТ „Подкрепа“. Предложението идва от самите учители, обясниха инициаторите на работната група.

Освен двете предложения са мандатност и нови учителски синдикати, от Инициативния комитет подготвят още 12 предложения, обясни председателят. Част от тях са свързани правото на творчески отпуск и ранно пенсиониране за учителите. Предложенията засягат и броя на отпечатваните ученици. От Комитета предлагат учителите да класират одобрените учебници и само тези, които съберат най-голямо одобрение, да бъдат предлагани на пазара. Промените предвиждат и въвеждане на модел на адаптация при постъпване в ясла или детска градина, в който родителят да взема участие, както и видеонаблюдение, което да може да бъде изискано от компетентните органи. Освен това, от Инициативния комитет предлагат финансирането на психолози и медицински лица да не бъде е от училището, за могат да си го позволят всички учебни заведения. За обсъждането на тези предложения все още не е насрочена среща, но две по две ще влязат в Народното събрание, обясниха от Комитата.