Услугата Open Library съществува от много време, като досега работеше като класическа библиотека. Потребителят имаше възможност да "вземе" временно определен брой книги за конкретен срок от време. След това трябва да ги "върне" по специална процедура.

Виртуалната библиотека позволяваше на потребителите да взимат дадена книга, когато от нея има "свободни" виртуални бройки. Ако няма, потребителят трябва да се запише в списък на чакащи за даденото заглавие.

Заради пандемията от Covid-19 обаче, много библиотеки по света затвориха и милиарди хора са под различни ограничителни мерки. Затова Internet Archive временно махна ограниченията на Open Library. Всички дигитални копия, с които разполага, са достъпни безплатно след регистрация в сайта.

Свободният достъп ще продължи поне до 30-ти юни т.г. или до края на извънредното положение в САЩ. По този начин организацията се надява да улесни хората, които прекарват повече време в домовете си.

Решението обаче не се хареса на Гилдията на авторите на САЩ. Тя обяви, че подобна мярка носи вреди на авторите, които и без това получават ниски доходи. Според Гилдията, Internet Archive "използва глобална криза, за да прокара идеология за авторските права, която нарушава сегашните федерални закони и вреди на повечето автори".

Гилдията смята, че това е "преструване да се реши несъществуващ проблем." Според нея един от аргументите на Internet Archive, че се дава по-лесен достъп на учениците до книги, реално не е проблем. "Учениците имат проблеми по време на този период, но достъпът до книги не е сред тях", смятат от организацията.

Източник: vesti.bg