Категорията продукти, за които най-често са подавани сигнали, са били детските играчки (29%), следвани от моторните превозни средства (20%) и облеклата, текстилните изделия и модните артикули (12%).

2201-те сигнала, изпратени чрез системата за бърз обмен на информация, са довели до почти 4000 последващи действия, като например изтегляне на продукти от пазара.

От 2003 г. насам чрез системата за бърз обмен на информация се гарантира, че всички държави членки и Европейската комисия се уведомяват своевременно за опасните нехранителни продукти, иззети и/или изтеглени от пазара където и да е в Европа. В момента в системата участват 31 държави (държавите от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия).

Системата за бърз обмен на информация има специален публично достъпен уебсайт (ec.europa.eu/consumers/rapid-alert-system), на който се публикуват седмични актуализации на сигналите, подадени от участващите в системата национални органи. Всеки може да види сигналите в системата. Потребителите и предприятията вече могат да персонализират своите абонаменти за сигналите в зависимост от своите нужди и предпочитания и да споделят сигналите чрез социалните медии.