Красимир Първанов е магистър-инженер по специалност „Електрически централи, мрежи и системи“ в Техническия университет в София. Завършва магистратура и по публични финанси в Университета за национално и световно стопанство в София.

Оставката идва ден, след като стана ясно, че Първанов е един от властимащите, закупил апартамент на по-ниска от пазарната цена в столични квартал "Изток". Жилището, купено от компанията „Артекс”, е придобито на 28 септември 2018 г., а сделката е за апартамент от 149 квадрата и два гаража с обща площ около 50 кв. м. Цената на апартамента е най-ниската, известна до момента - 616 евро на квадратен метър.

Името на Първанов нашумя и през 2017 г. след разследване на NOVA за ВЕЦ-ове без разрешителни. Собственик на една от новопостроените централи се оказа именно заместник-енергийният министър в оставка.

От 1990-та до 2007-ма година Красимир Първанов заема различни длъжности в „Електроразпределение Столично“ АД – началник подстанция, диспечер-управление на електроразпределителната мрежа на град София, директор „Електроразпределение Запад“.

В периода 2007-ма – 2010-та година е директор на дирекция „Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи" в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. От 2010-та до 2012-та година е изпълнителен директор на „Националната електрическа компания“ ЕАД.

На 15 май 2017 г. е назначен за зам.-министър на енергетиката.