Видинският кмет заяви, че постигането на независимостта на България преди повече от век е кауза, която се печели, благодарение на духовната енергия и интересите на целия народ и е истински пример за това как можем да бъдем силни, обединявайки усилията си в името на голям национален идеал.

"Нека заявим признателността си към онези българи, благодарение на чиито дипломатически усилия и родолюбие днес живеем в свободна страна! Нека бъдем признателни на нашите предци, нека тяхната отдаденост и вяра в името на една по-добра и по-могъща България ни служат за пример! За да останат децата ни и градят бъдещето си тук с любов към своя род и с надежда Отечеството ни да пребъде във вековете напред!“, призова Ценков и честити на всички празника.

Сред официалните лица на церемонията бяха народните представители Владимир Тошев, Росен Живков, Филип Попов и д-р Цветан Топчиев, областният управител на Видин Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков, представители на Видинската Света Митрополия, на държавни и културни институции, на политически партии и обществени организации. На тържеството присъстваха ученици от видински училища и много граждани.

По традиция бяха положени венци и цветя пред Паметника на бдинци, като венец бе поднесен и от името на евродепутата Владимир Уручев.

Честването завърши с великолепен празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“, съвместно с Представителен танцов ансамбъл „Цвят“, танцова формация „Фиданките“ и танцов клуб „Жарава“.


Източник: vidin.bg