Доброволното формирование ще бъде с обща численост 25 души, която е съобразена с броя на населението и на населените места в общината и отдалечеността й от местоположението на основните части на Единната спасителна система. Ако местният парламент одобри това предложение, кметът на Мездра ще обяви в средствата за масова информация и/или на електронната страница на Общината обявление за набиране на доброволци. Подборът на кандидатите ще бъде извършен от комисия, която задължително включва представители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН).

Право да кандидатства за доброволец има всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 г., което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако не е реабилитирано.

След извършване на подбора кметът на общината сключва граждански договори с одобрените кандидати. За времето на обучение или изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях доброволецът ще получава възнаграждение и осигуровки за сметка на държавния бюджет, като това време се признава за служебен или трудов стаж.

Доброволното формирование ще изпълнява следните основни дейности по защитата на населението: спасителни операции, ограничаване и ликвидиране на пожари, операции по издирване и спасяване, извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи, оказване на първа помощ на пострадалите при пожари, бедствия и извънредни ситуации, както и други операции, свързани със защитата.

Окончателно решение по въпроса ще вземе Общинският съвет на своята предстояща сесия на 22 декември.