Състоянието на пациентите е стабилно, каза Съботинова. До този момент с доказана ковидинфекция в общинската болница са приети 10 души – 4 от които вече са изписани. Към днешна дата се чакат тестовете на още потенциално заразени. Само един лекар е бил заразен, но всички контактни лица от МБАЛ - Мездра са с отрицателни тестове.

Управителят на здравното заведение заедно със своя колега д-р Цветанов са специалистите, които влизат в ковид отделението и отдават цялата си лекарска грижа за нуждаещите се.

Най-големият проблем остава липсата на кадри, подчерта д-р Съботинова. Болницата се нуждае от поне още един лекар, две медицински сестри и санитар.

В тази трудна ситуация за всяко болнично заведение е важно да поддържа нивото на медицински специалисти, наличието на медикаменти и предпазни средства. С разкриването на ковид отделението, изключително много са се увеличи разходите за консумативи. В тази връзка, управителят на общинската болница моли всеки, който може и иска да помогне с дарение на престилки, маски, предпазни облекла, шапки, ръкавици (тези средства може да са латексови, еднократни, текстилни или други), също така и защитни шлемове и дезинфектанти.

Съботинова допълни, че не е толкова страшно да работиш в ковид отделение, защото средата е достатъчно стерилна, а персонала спазва стриктно предпазните мерки. До този момент болницата се справя с приемането на пациенти и тяхното лечение.