Походът минава през нашия град на 31 март 2019 г. /неделя/ За целта ще бъде организиран диабетен патрул в рамките на 2 часа (от 19 до 21 ч.) на площада пред Общината с участието на БЧК, Областната и общинска организация на инвалидите и граждани.

Събитието се провежда в партньорство с всички общини на територията на избрания маршрут.

Походът срещу диабета предвижда привличане на общественото внимание върху превенцията и ранната диагностика на Диабет Тип 1 при децата. Каузата е със социална значимост, тъй като в световен и национален мащаб тенденцията е за падане на възрастовата граница на заболеваемостта на децата от Диабет Тип 1.

Основни задачи на инициативата:

- Провеждане на мащабна национална кампания за включване в списъка на финансиране на здравните каси на България и Румъния иновативните методи за контрол на диабета при деца като сензори и трансмитери;

- Разгръщане на дарителска кампания и осигуряване на средства за закупуване на сензори и трансмитери на всички нуждаещи се деца от България с диабет Тип 1;

- осигуряване на модерен и технологичен способ за 24-часов контрол.

Внедряването на новите технологии позволява да се извършва замерване на нивото на кръвната захар на всеки 3 минути. Информационната система, с която работи оборудването, може да се настройва така, че да известява предварително посредством аларма тенденцията за повишаване или понижаване на кръвната захар. Информацията от електронното замерване се съхранява и е удобна за анализ от лекуващите лекари.