В срещата участваха и народният представител Петър Петров – зам.-председател на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, г-жа Адела Пъшкова - временно изпълняващ длъжността „Посланик на Република България в Албания“, Селим Ходжай - почетен консул на България в Албания. Богданов благодари за подкрепата на албанските депутати и лично на г-н Спахо за признаването на българското национално малцинство в Албания и потвърди българската позиция за интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз. Същевременно, той постави въпросите за обособяване на българските села в Голо бърдо в отделна община, изграждането на асфалтов път и осигуряване на интернет сигнал за нуждите на хората в района.
От своя страна Едмонд Спахо изрази мнение за нуждата от провеждане на административна реформа в Албания, която да даде възможност за по-лесен достъп на гражданите до общинския център и обеща подкрепа при решаването на поставените въпроси. Г-н Ходжай заяви необходимостта от разработване на съвместни инфраструктурни и образователни проекти между България и Албания и посочи нуждата от откриване на български училища в районите на Гора и Голо бърдо и осигуряване на учители и учебни помагала.

В рамките на посещението, българските парламентаристи се срещнаха с представители на българското малцинство в градовете Поградец, Корча и село Мала Горица/общ. Преспа/. Поставен беше въпросът за изграждането на пътя Билища – Връбник, за което МВнР е поело ангажимент, но до момента реални резултати няма.

В Корча, те участваха в кръгла маса, посветена на родения в с. Връбник културен, просветен и църковен деец, войвода на ВМРО Търпо Поповски. Събитието беше организирано от Дружеството за българо-албанско приятелство с председател Димитър Пандовски. Научен доклад представи доц. Йордан Колев от ДАБЧ.

В Голо бърдо на среща с българи от селата Стеблево, Требище, Големо и Мало Острени, Богданов и Петров се запознаха с проблемите на хората в този планински и труднодостъпен район. Гостите посетиха и църквата „Св. Николай“ в Стеблево, построена по инициатива на Дружество „Просперитет Голо бърдо“ с председател Хаджи Пируши и финансирана от българската държава.

В посолството в Тирана, българската делегация достави учебници и учебни помагала за нуждите на българските училища в Албания. Те са част от дарението на д-р Генади Генадиев, председател на МКПД „Гоце Делчев“ гр. Варна и член на Македонския научен институт. Основната част от дарението, състоящо се от 1000 тома, ще бъде доставена за новата учебна година.