Сред дошлите да почетат двойния празник бяха двама от шестимата останали живи ветерани в общината от Втората световна война - 93-годишният о. з. кап. Илия Григоров от Влашко село (дн. Царевец) и година по-младият от него редник Илия (Линчо) Йорданов от Долна Кремена, участвали в заключителната фаза на войната.

Доайен сред фронтоваците е роденият в кюстендилското село Еремия кандидат-подофицер Испиридон Ивановски, който в момента живее в Мездра и през декември ще навърши 100 години.

По случай 72-рата годишнина от Победата над хитлерофашизма и Деня на Европа ветераните от войната и останалите граждани бяха поздравени от кмета на Мездра Генади Събков. "Днес, на 9 май, Oбединена Европа чества Деня на Европа. Честваме и ние, българите. Но никой не трябва да забравя, че ако не беше капитулацията на Германия на 9 май 1945 г., днес нямаше да можем да говорим нито за демокрация, нито за Европейски съюз”, подчерта в словото си градоначалникът и допълни: "Да знаем истината за войната, да сме благодарни и признателни към паметта на хората, армиите и държавите, извоювали победата, не е просто въпрос на обща култура и човешки морал, а въпрос на живот и смърт. От нас, хората, зависи бъдещето на човечеството и планетата."

След тържествения ритуал по издигане на знамената тематична програма изнесоха Вокална група "Детски свят”, Детският танцов състав "Мездренче" при Читалище "Просвета" и Мъжката вокална група "Калето" към Клуба на пенсионера. Най-много аплодисменти заслужи 5-годишната възпитаничка на Детска градина "Слънчице" Йоана Лиловска, която изпълни популярната руска песен от времето на Великата отечествена война "Катюша".

Честването на Деня на победата в Мездра ще продължи следобед в 17:00 часа, когато до войнишкия паметник "Св. Георги" официално ще бъде открит мемориален знак в памет на деветимата войници и офицери от община Мездра, загинали за освобождението на Унгария, които са погребани в българското военно гробище край гр. Харкан.

По-късно, от 19:00 часа на в Дома на железничаря ще се състои празничен концерт с участието на Ансамбъл "Мездра" и на Мъжкия вокален квартет "Армейска песен" към Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.