Граждански протест срещу насилието ще се проведе в петък в гр. Роман. Организатори на проявата са група младежи от крайискърския град. Протестът е насрочен за 19.00 часа на 29 юли на улица "Рила”, срещу магазините "Тритон” и "Европа”.

Гражданският протест е продиктуван от тлеещото от години напрежение между българи и роми в града, което ескалира през последните дни след поредния скандален случай, при който голяма група роми се опита да се саморазправи с 24-годишния Кристиян Узунски заради конфликт между него и пиян жител на ромската махала.

Организаторите са поканили на протеста представители на Общинската администрация и Общинския съвет, включително кмета на общината Валери Ролански, за да могат хората да изразят позицията си и да изложат своите искания. Сред тях са гарантиране спокойствието на гражданите чрез засилване на полицейското присъствие в Роман, предприемане на спешни мерки за драстично подобряване на чистотата и хигиената в града и др.

"Приканваме всички жители на града да посетят мероприятието, на което ще бъдат зададени въпроси, които са належащи и важни за този град! Сред засегнатите неща ще бъдат: чистотата, беззаконието, неравенството, престъпността и други! Приканваме всички да се държат сдържано и културно, за да няма ескалации!”, апелират организаторите на мирния протест.

"Ние не сме против ромите като етнос, ние сме против тези от тях, които поробват този малък град!”, пише на страницата на събитието във facebook.